Zoekt u laagdrempelige particuliere thuiszorg in Amsterdam? Via De Thuiszorg Student kunt u zorgstudenten inschakelen. Bijvoorbeeld om uw naaste gezelschap te houden, of om boodschappen te doen.
Hieronder leest u welke thuiszorg we in Amsterdam bieden, wanneer u ons kunt inschakelen, en ervaringen van onze cliënten. Of u kunt direct:
Zoekt u gespecialiseerde thuiszorg in Amsterdam? Bijvoorbeeld nachtzorg of 24-uurszorg? Dan verwijzen we u graag door naar onze zusterorganisatie voor specialistische, particuliere thuiszorg Zuster Jansen.
Welke thuiszorg bieden wij in Amsterdam?
De Thuiszorg Student biedt laagdrempelige thuiszorg door betrouwbare (gescreende) studenten. Bijvoorbeeld voor respijtzorg om mantelzorgers te ontlasten. Of om iets te doen tegen eenzaamheid onder Amsterdamse ouderen.
We verlenen de volgende vormen van thuishulp:
Gezelschap houden
Maakt u zich zorgen omdat uw naaste vaak alleen is? Eenzaamheid is een groot, landelijk probleem bij ouderen. Het maakt al een groot verschil als een student bijvoorbeeld eens per week langskomt. ‘Gewoon’ voor de gezelligheid. Maar bijvoorbeeld ook om samen te koken, een spelletje te doen of te tuinieren. Het kan van alles zijn.
Boodschappen-service
De gemeente Amsterdam is niet altijd even toegankelijk ingericht voor ouderen die minder goed ter been zijn. Daarom kan het heel lastig worden om zelf boodschappen te doen. Een van onze zorgstudenten neemt dat graag over. Het is ook mogelijk om sámen boodschappen te doen.
Wandelen
Te veel ouderen komen veel te weinig nog het huis uit. Terwijl dat in principe wél mogelijk is. Vaak missen ze iemand die met ze meegaat. Om mee te kletsen. En die ervoor zorgt dat ze veilig over drempels en dergelijke komen in de soms ontoegankelijke stad. Onze studenten gaan graag wandelen met ouderen. Zodat het weer mogelijk is om de mooiste plekjes van Amsterdam te bezoeken. Bijvoorbeeld de grachten en parken.
Huishoudelijke hulp
Voor veel ouderen is het hoe langer hoe lastiger om zelf het huishouden bij te houden. Wij hebben veel studenten die graag regelmatig langskomen als hulp in het huishouden. Ze kunnen schoonmaken, opruimen, of klusjes doen. Dat is niet alleen fijn omdat het huis er dan weer netjes uitziet. De student brengt óók gezelligheid met zich mee.
Uiteraard zijn verschillende soorten hulp te combineren. Bent u op zoek naar een andere vorm van laagdrempelige thuiszorg? Bekijk ons complete zorgaanbod. Of bel vrijblijvend voor overleg: 085-3013841. Ook wanneer u in de buurt woont van Amstelveen, Haarlem of Alkmaar, staan we voor u klaar.
Wanneer schakelt u ons in?
De Thuiszorg Student is een particuliere thuiszorgorganisatie. Dat betekent dat u voor de hulp geen indicatie nodig heeft. Oftewel: u kunt ons inschakelen wanneer u wilt, voor hoe lang u wilt, waar dan ook in de gemeente Amsterdam. Zolang uw hulpvraag aansluit op ons aanbod, gaan we graag voor u aan de slag.
Hieronder beschrijven we 3 situaties waarin onze hulp een oplossing biedt:
Ria Smit uit Amsterdam West voelt zich eenzaam
Ria woont al haar hele leven in West. Nog niet zo heel lang geleden kwam ze elke dag buiten: gezellig terrasjes pakken of wandelen in het Westerpark. Dat deed ze samen met haar man, die enkele jaren geleden overleed.
Haar kinderen zijn allemaal buiten de stad gaan wonen. En hebben een druk gezinsleven. Ze bezoeken haar ongeveer eens per maand.
Zo sloop de eenzaamheid Ria’s knusse Amsterdamse huisje binnen. Mensen die ze van vroeger kent, zijn ook grotendeels weggevallen: overleden of naar een verpleeghuis verhuisd. Een reden om naar buiten te gaan heeft ze eigenlijk niet meer. En vanwege haar somberheid heeft ze daar ook geen zin in.
Sinds enkele weken komt er een zorgstudent van De Thuiszorg Student langs, 2 keer per week. Ze praat met Ria, samen doen ze spelletjes, en maken regelmatig een wandeling door de stad. Ria fleurt op. En dat merken ook haar kinderen. Die zich daardoor minder zorgen hoeven te maken.
Joop de Bakker uit Amsterdam Noord is 24/7 mantelzorger
Joop verhuisde 5 jaar geleden met zijn vrouw Vera van Amsterdam Oost naar Noord. Nog voordat ze kennis konden maken met de nieuwe buurt, werd bij Vera beginnende dementie geconstateerd.
De jaren erna ging Vera langzaam maar zeker achteruit. En werd de mantelzorg die Joop verleent langzaam maar zeker steeds zwaarder. Totdat hij 24 uur per dag, 7 dagen per week voor zijn vrouw zorgde. Dat kon hij niet lang volhouden zonder overbelast te raken.
Gelukkig trok hij net op tijd aan de bel. Enkele buurtgenoten van de Molenwijk nemen af en toe een deel van de zorg over. Maar ook hun tijd is beperkt.
Daarom huurt Joop nu ook enkele uren per week een zorgstudent in. Zolang de dementie nog niet té vergevorderd is, houdt die zijn vrouw gezelschap. Kostbare uren voor Joop, want dan kan hij tijd voor zichzelf nemen. Bijvoorbeeld voor lange wandelingen in het Vliegenbos.
Marianne van der Spek uit Amsterdam Zuidoost kon niet meer alleen tuinieren
Marianne is lid van de Volkstuinvereniging Linnaeus in Driemond. Want als er iets is wat ze graag doet, is het wel tuinieren.
Nog niet zo lang geleden kon ze zelf naar de volkstuinen toe. Maar door ouderdom wordt ze minder mobiel. Bovendien is ze al een keer gevallen, onderweg. Haar dochter wil dan ook niet dat ze nog alleen gaat. Alleen heeft die zelf geen tijd om met Marianne mee te gaan.
Een zorgstudent van De Thuiszorg Student is dé oplossing: zij haalt Marianne 2 keer per week op, om samen naar de vereniging te gaan. Vervolgens tuinieren ze gezellig samen, en hebben dan de leukste gesprekken. Zo is Mariannes hobby – en daarmee het geluksgevoel dat ze ervan krijgt – gered.
Dit zijn slechts enkele situaties waarin u ons kunt inschakelen. Wij staan paraat in iedere situatie waarin een oudere baat heeft bij gezelschap en hulp, en/of een mantelzorger bij ondersteuning.
Wie betaalt thuiszorg in Amsterdam?
U kunt onze zorgstudenten overal in de gemeente Amsterdam inhuren, vanaf 30 euro per uur. Wie betaalt deze kosten?
Reguliere thuiszorg wordt op indicatie vergoed. Bijvoorbeeld vanuit de Wmo.
Maar particuliere thuiszorg zoals wij die verlenen, kan door iedereen ingehuurd worden. Ook zonder indicatie, dus.
Dat betekent wel dat u de kosten hiervoor in principe zelf betaalt. Toch zijn er soms mogelijkheden om (een deel van) de kosten vergoed te krijgen.
Heeft de cliënt bijvoorbeeld een pgb? Dan kan die gebruikt worden om onze zorg in te kopen. Daarnaast zijn er verzekeraars die respijtzorg vergoeden.
Tot slot kunt u vaak kosten voor particuliere thuiszorg terugvragen van de belasting, onder de noemer ‘Extra gezinshulp aan huis’. Bereken direct hoeveel u kunt terugkrijgen.
Veelgestelde vragen over thuiszorg in Amsterdam
Is er een thuiszorgwinkel in Amsterdam?
Ja, in Amsterdam zijn gelukkig genoeg thuiszorgwinkels te vinden. Daar kunt u hulpmiddelen huren om uw taak als mantelzorger gemakkelijker te maken. Bijvoorbeeld klossen, krukken of een rolstoel. Of systemen voor personenalarmering. Deze thuiszorgwinkels vindt u:
Adressen thuiszorgwinkels in Amsterdam
Daarnaast is er ook een thuiszorg-outlet in Amsterdam. Daar kunt u gebruikte én nieuwe hulpmiddelen kopen.
Fa. A. Vos en Zoons Amsterdam
1e Oosterparkstraat 64-66
1091 HC Amsterdam
Medipoint DC Amsterdam
Uitleenpunt
Jarmuiden 588
1046 AE Amsterdam
Wat doet de gemeente Amsterdam voor mij als mantelzorger?
Door bezuinigingen wordt het voor gemeentes steeds lastiger om mantelzorgers te ondersteunen. Zo is het mantelzorgcadeau al afgeschaft na 2020.
Toch kunt u als mantelzorger nog terecht bij gemeente Amsterdam voor:
Parkeervergunning
U hebt als mantelzorger recht op een parkeervergunning. Daarmee kunt u tegen bewonerstarief parkeren in de buurt van degene waar u voor zorgt.
Tegemoetkoming openbaar vervoer
Onder enkele voorwaarden kunt u maandelijks geld op uw OV-chipkaart krijgen: als u een laag inkomen hebt, en minimaal 3 kilometer moet reizen naar degene waar u voor zorgt.
Hulp bij verhuizen
Wilt u dichterbij degene waar u voor zorgt gaan wonen? Dan ondersteunt de gemeente Amsterdam u bij het zoeken van een nieuwe woning. Bijvoorbeeld met een urgentieverklaring of woningruil.
Respijtzorg
De gemeente Amsterdam ondersteunt u ook als u de zorg even aan iemand anders wilt overlaten. Bijvoorbeeld door logeeropvang, dagbesteding of thuisondersteuning.
Daarvoor kunt u aankloppen bij het Sociaal Loket van uw gemeente.
Ben ik als mantelzorger verzekerd in Amsterdam?
Ja: als mantelzorger wordt u als vrijwilliger gezien. Dat betekent dat u automatisch verzekerd bent voor ongelukken en aansprakelijkheid onder de Amsterdamse Vrijwilligersverzekering.
Let op: andere verzekeringen die u heeft gaan voor. Dus heeft u al een aansprakelijkheidsverzekering? Dan moet u eerst proberen om daar te claimen.
Wat heeft de gemeente Amsterdam mij te bieden qua thuiszorg?
Uiteraard is er in de gemeente Amsterdam een groot aanbod aan thuiszorg. Zowel reguliere thuiszorgorganisaties als particuliere thuiszorgorganisaties.
Met ‘regulier’ bedoelen we dat u een indicatie vanuit de Wmo of Wlz moet hebben om deze thuiszorg te krijgen. Vervolgens wordt het grootste deel van deze zorg vergoed. Een indicatie voor de Wmo krijgt u via de gemeente.
Daarnaast zijn er particuliere thuiszorgorganisaties actief, zoals De Thuiszorg Student (lichte ondersteuning van een student) en Zuster Jansen (gespecialiseerde thuiszorg). Voor die hulp heeft u geen indicatie nodig. U bepaalt dan zelf welke hulp u krijgt, evenals voor hoe lang en hoe veel. U moet die hulp dan wel zelf betalen. Dit kan óók met een pgb, waarvoor u misschien via de gemeente Amsterdam voor in aanmerking komt.
Hoe kan ik thuiszorg regelen in Amsterdam?
Heeft u (of uw naaste) géén indicatie voor thuiszorg via de Wmo of Wlz? Dan moet u die eerst regelen als u hulp wilt regelen via de reguliere thuiszorg (meestal moet u hiervoor bij de gemeente zijn).
In plaats daarvan kunt u ook zelf hulp regelen via een particuliere thuiszorgorganisatie zoals De Thuiszorg Student. Dan bepaalt u zelf welke én hoeveel hulp u inkoopt. In sommige gevallen – zoals met een pgb – kunt u een deel van de kosten dekken.