Eenzaamheid bij ouderen

Eenzame vrouw zit alleen in het gras. De Thuiszorg Student kan helpen tegen eenzaamheid.

Meer dan de helft van alle ouderen is eenzaam. Bij 85-plussers loopt dit zelfs op tot ruim 63% (bekijk de cijfers over eenzaamheid bij ouderen).

Eenzaamheid of een sociaal isolement is een groeiend probleem. Familieleden van ouderen ervaren een druk leven en vinden hierdoor niet de tijd om die eenzaamheid op te lossen. Hoe gaat u hier als naaste mee om?

Bel: 085-3013841

De vaccinaties zijn gestart. Onze zorgstudenten doen mee aan het vaccinatieprogramma van de GGD.

Eenzaamheid ouderen: een sluipend proces

Eenzaamheid ontstaat niet van de ene op de andere dag: dit is een proces waar vele maanden tot jaren overheen gaan. Vaak begint het met het wegvallen van de partner of kinderen die het huis uitgaan. Maar zelfs van alle oudere gehuwden voelt 37% zich eenzaam.

Met het ouder worden ontstaan ook lichamelijke gebreken. Dit maakt het lastiger om bij iemand langs te gaan, een wandeling te maken of deel te nemen aan activiteiten.

Kinderen en kleinkinderen hebben hun eigen leven. Een gezin, werk, vrienden, sport en nog veel meer. Als naaste herkent u zich hier vast wel in. Dat uw ouder(s) of ouder familielid zich eenzaam voelt, daar staat u niet bij stil. U heeft immers voor een computer/tablet met internetaansluiting gezorgd: zo kan de eenzame oudere toch contact houden? Maar dit is meestal lang niet genoeg.

De ervaring van eenzame ouderen

Het probleem is dat eenzame ouderen hier een heel andere kijk op hebben. Ze kunnen vaak niet mee in het digitale tijdperk. Ze missen goed gezelschap, een praatje, samen een kopje thee drinken of een kaartje leggen. Ouderen hebben namelijk heel andere interesses en behoeften dan hun jongere medemens.

Voor veel ouderen is het lastig om de eenzaamheid op te lossen. Kinderen wonen ver weg of hebben weinig tijd om langs te komen. Lichamelijke beperkingen maken het er ook niet makkelijker op. Soms is ondersteuning van een rollator of zelfs een rolstoel nodig. Zomaar een wandeling maken of de boodschappen doen zit er niet in.

Veel ouderen vinden het ook lastig om hulp te vragen. Ze willen hun kinderen niet lastigvallen met hun problemen. De eenzaamheid slaat zo al snel toe. U heeft het misschien niet in de gaten, maar stiekem schreeuwt uw oudere dierbare om gezelschap en aandacht.

Eenzaamheid onder ouderen herkennen

Twijfelt u of uw oudere naaste eenzaam is? Als u weet wat de oorzaken en symptomen zijn, kunt u eenzaamheid goed herkennen.

Oorzaken

Er zijn vele oorzaken van eenzaamheid onder ouderen. 5 veelvoorkomende oorzaken zijn: alleen wonen, naasten verliezen, verhuizen, niet snel contact kunnen maken met nieuwe mensen en pensionering.

Maar ook de maatschappij, die individueler is geworden gedurende het leven van de oudere, kan aan de eenzaamheid bijdragen.

Verder lezen over de oorzaken van eenzaamheid onder ouderen >

Symptomen

Eenzaamheid is goed te merken aan ouderen. Als u tenminste weet waar u op moet letten. Een paar van de belangrijkste symptomen zijn: weinig eetlust, verdriet, ongezonde leefstijl, vaak ziek zijn en angst.

Verder lezen over de symptomen van eenzaamheid bij ouderen >

De gevolgen van eenzaamheid onder ouderen

Wordt eenzaamheid niet opgemerkt? Wordt de oudere hoe langer hoe eenzamer? Dan kan dat grote gevolgen hebben. Met name voor de oudere zelf, uiteraard.

Wist u bijvoorbeeld dat eenzaamheid de bloeddruk en het stressniveau verhoogt? Met alle (ernstige) gevolgen van dien. Bijvoorbeeld: depressie, (groter risico op) ernstige ziektes en uiteindelijk zelfs (veel) eerder overlijden. Om nog maar te zwijgen van het feit dat eenzame ouderen zich ongelukkiger voelen en steeds minder meedoen in de maatschappij.

Verder lezen over de gevolgen van eenzaamheid onder ouderen >

Dus het is heel belangrijk dat de eenzaamheid erkend wordt. En dat de oudere vervolgens bijgestaan wordt.

Het oplossen van eenzaamheid bij ouderen

Hoe kunt u eenzaamheid bij ouderen oplossen? Ervoor zorgen dat uw dierbare zich weer prettig voelt, zin heeft in het leven of uitkijkt naar de dag van morgen?

De oplossing zit hem in de kleine dingen:

  • Vaker bellen en vragen hoe zijn/haar dag was
  • Vaker op bezoek gaan, gezellig een spelletje doen of samen de krant lezen
  • Vaker gaan fietsen of wandelen met uw naaste
  • Echt aandacht schenken aan een oudere

Is het voor u lastig om dit te doen? Dan is er ook een andere mogelijkheden: gezelschap voor uw naaste regelen:

Een maatje die regelmatig komt kijken hoe het met uw dierbare gaat. Iemand die met hem of haar een wandeling maakt, helpt bij boodschappen doen of samen de krant leest.

Wij hebben een perfecte oplossing: De Thuiszorg Student.

De Thuiszorg Student helpt eenzame ouderen

We maken ons ernstig zorgen over eenzame ouderen en de gevolgen die dit met zich meebrengt. Terwijl eenzaamheid heel eenvoudig op te lossen is. Daarom pakken we eenzaamheid actief aan. Dit doen we met onze enthousiaste studenten die affiniteit met ouderen hebben. We maken daarbij altijd een zorgvuldige match tussen de student en uw dierbare.

We vergroten het sociale netwerk van uw naaste door het aanbieden van goed gezelschap, een luisterend oor en ondersteuning bij activiteiten of een hobby. Dit verhelpt de eenzaamheid al voor een groot deel. Dat heeft veel positieve effecten, bijvoorbeeld op de gezondheid van de oudere.

Daarnaast zijn er ook andere mooie gevolgen: meer zelfredzaamheid bijvoorbeeld, waardoor uw oudere dierbare langer zelfstandig kan blijven wonen. Dit is niet alleen belangrijk voor mensen met een lichte beperking, maar ook bij beginnende dementie.

Samen maken we ons sterk in de strijd tegen eenzaamheid bij ouderen. De Thuiszorg Student biedt particuliere thuiszorg en kan al op korte termijn worden ingezet.

Neem contact op

Onze zorgstudenten werken Coronaproof – Lees onze corona maatregelen