Uitreiking van de Tenzinger Zorgverslimmer Award
Na een succesvolle, eerste editie wordt ook dit jaar de “Tenzinger Zorgverslimmer award” uitgedeeld. Vorig jaar nam Yvette Roke, psychiater bij GGz Centraal, met haar team de innovatieprijs in ontvangst voor de ontwikkeling van de SAM-STAPP apps. Dit jaar maakt Roke deel uit van de jury en mag zij medebepalen wie er dit jaar met de Zorgverslimmer award vandoor gaat.
24 genomineerde zorgverslimmers
Voor deze tweede editie werden wederom 24 zorgverslimmers genomineerd die inspireren en helpen om de uitdagingen in de zorg aan te pakken. Roke was vorig jaar al vereerd dat ze tussen de genomineerden stond: “Ik vond het een grote eer om mede-genomineerd te zijn met Floortje Scheepers, hoogleraar Innovatie in de GGZ bij UMC Utrecht, en Machteld Huber, de grondlegger van Positieve Gezondheid. Dat zijn mensen wiens filosofie ik helemaal onderschrijf.”
Dit jaar is Roke onderdeel van de jury en daar is ze erg trots op: “Ik denk dat Nederland heel veel slimme en gepassioneerde mensen kent met oplossingen voor de zorg. Ook dit jaar zie ik zoveel goede ideeën en innovaties. De oplossingen zijn heel divers. Ik ga er op letten of de innovaties van lange adem zijn, of ze laagdrempelig zijn en in participatie met de doelgroep ontwikkeld.”
Stress Autism Mate app
Roke won de award voor de ontwikkeling van de app Stress Autism Mate (SAM). Deze app is ontstaan vanuit de praktijk, omdat je in de spreekkamer geen goed beeld krijgt van de problematiek waar iemand in het dagelijks leven mee te maken heeft. Met de SAM app worden persoonlijke ervaringen “gemeten”. De gebruiker krijgt vragen over dagelijkse activiteiten en de daarbij ervaren stress. Op basis daarvan krijgt de gebruiker adviezen van de SAM-app om beter met deze stress om te kunnen gaan.
De kracht van de app zit volgens Roke in de betrokkenheid van, – en samenwerking met de doelgroep. “We bevragen zo’n twintig panelleden uitgebreid over wat zij willen en wensen. Daarmee gaan we aan de slag en dat koppelen we terug, net zolang tot we een goed prototype hebben. Dat gaan we vervolgens kwalitatief en kwantitatief wetenschappelijk valideren.”
Verder ontwikkelen
Roke vertelt dat het winnen van de award haar een enorme boost gaf, omdat ze opeens een hoop publiciteit kreeg: “Je wordt een stuk serieuzer genomen. Ik kreeg de kans om te leren van anderen en om gecoacht te worden.”
Door de award heeft het team van Roke het platform verder kunnen ontwikkelen: “Toen we de Zorgverslimmer award wonnen stond het platform nog in haar kinderschoenen. De SAM-app was net af. Inmiddels hebben we er ook één voor jongeren van 12 tot 18 jaar met autisme (SAM junior), één voor onderzoeksdoeleinden voor het Nederlands Autisme Register (SAM-NAR) en een app voor onze eigen GGz Centraal medewerkers: STAP@Work.”
Auteur: redactie