Smartwatch voor Parkinson patiënten laat veel data zien voor artsen

Smartwatch geeft meer inzicht in het verloop van de ziekte van Parkinson

Het is voor velen een bekend probleem: thuis heb je last van pijntjes en klachten, maar zodra je de drempel van de huisartsenpraktijk overstapt lijken ze verdwenen te zijn. Veel parkinsonpatiënten ervaren dit ook wanneer zij een ziekenhuisbezoek op de planning hebben staan. Erg vervelend, voor zowel de patiënt als voor de medisch specialist, want er is zoveel mogelijk informatie nodig om een effectief behandelplan te kunnen maken. Door een grootschalig onderzoek van het Nijmeegse Radboudumc kunnen artsen, door middel van een horloge, meer inzicht krijgen in het ziekteverloop van parkinsonpatiënten.

Bijna zevenhonderd parkinsonpatiënten droegen twee jaar lang een smartwatch, waardoor er nu een schat aan data en informatie beschikbaar is. De gegevens vertellen namelijk precies hoe de klachten zich in het dagelijks leven ontwikkelen.

Eén van de deelnemers die meedeed aan het onderzoek is George van den Ochtend. Hij is zelf met Parkinson gediagnosticeerd, maar ook zijn moeder en oma leden aan de ziekte. Van den Ochtend heeft zijn dierbaren af zijn glijden en wil om die reden meehelpen aan onderzoeken: “Aangezien ik heb meegemaakt wat een ellendige ziekte het is, help ik graag mee om iets te vinden waarmee de zorg verbeterd kan worden.

Parkinson: thuis anders dan tijdens spreekuren?

Van den Ochtend is hobbyfotograaf, maar de ziekte bemoeilijkt het uitoefenen van zijn grote passie. Trillende handen zijn een bekende kwaal bij parkinsonpatiënten en dat gaat lastig samen met fotografie. “Vooral als ik de camera een tijdje voor mijn oog heb begint het trillen”, aldus Van den Ochtend.

Maar, wanneer hij een afspraak heeft met zijn medisch specialist gaat het vaak heel anders. Bepaalde handelingen gaan beter, omdat hij er onbewust meer zijn best voor doet, terwijl anderen dingen juist slechter gaan door de spanning. Bas Bloem, neuroloog van het Radboudumc herkent dit: “Mensen met Parkinson gedragen zich in deze spreekkamer altijd anders dan thuis. Het trillen is erger, het lopen gaat veel beter tot grote frustratie van de patiënt, de partner en van mij. Want ik wil weten hoe het thuis gaat.

Smartwatches

En juist díe gegevens meet de smartwatch, omdat gebruikers hem de hele dag dragen: thuis én tijdens spreekuren. Het onderzoek is dus zeer waardevol, omdat het veel data heeft opgeleverd en het perspectieven biedt voor de toekomst. “We zijn ontzettend dankbaar dat we met deze unieke hoeveelheid data met een groot team kunnen gaan werken aan nieuwe oplossingen om mensen thuis beter te kunnen meten”, aldus Luc Evers (Lab Manager AI voor het Parkinson lab van het Radboudumc).

Het Radboudumc ontving aan het begin van dit jaar maar liefst 16 miljoen euro van de overheid, om met behulp van kunstmatige intelligentie onderzoek te doen naar de gegevens die de smartwatches hebben verzameld. Het doel is om uiteindelijk nieuwe graadmeters te genereren, waarmee neurologen het verloop van Parkinson beter kunnen meten én het effect van nieuwe therapieën kunnen onderzoeken.

Auteur: redactie