Grootschalig testen is volgens het OMT niet meer nodig: corona is endemisch
Het was de afgelopen jaren bijna onderdeel van ons dagelijks leven: testen op corona. Maar, volgens het Outbreak Management Team (OMT) is grootschalig testen op corona niet meer nodig, omdat de ziekte geen pandemie meer is. Het OMT adviseert het kabinet om de maatregelen gelijk te stellen aan die van andere luchtweginfecties, omdat corona zich in de endemische fase bevindt.
Een epidemische ziekte wordt na verloop van tijd endemisch. Dat betekent dat het virus bij het dagelijks leven hoort. Daarom kunnen er volgens het OMT flink wat maatregelen worden opgeheven.
Maatregelen schrappen
Zo kunnen de teststraten van de GGD’en worden afgeschaald en hoeven zorgmedewerkers geen mondneusmaskers meer te dragen binnen 1,5 meter van hun patiënt. In de huidige fase waarin corona zich bevindt is dat volgens het OMT niet meer nodig.
Ook gelden er momenteel nog adviezen om thuis te blijven bij klachten, zelftesten te doen en in isolatie te gaan bij een positieve test. Maar ook deze regels kunnen wat betreft het OMT worden geschrapt. Het OMT vertrouwt erop dat mensen hun gezond verstand gebruiken en extra voorzichtig zijn als zij klachten hebben.
Het testadvies voor zorgmedewerkers kan ook opgeheven worden. Echter, wanneer zij last hebben van luchtwegklachten dienen ze wel een mondneusmasker te dragen en “strikt hygiënisch” te werken. In uitzonderlijke gevallen, zoals bij een uitbraak van corona, kan het zo zijn dat zorgmedewerkers gevraagd wordt om zich te laten testen.
Mijlpaal
Het OMT noemt het schrappen van de maatregelen een mijlpaal, maar benadrukt tegelijkertijd de “onzekerheid en onvoorspelbaarheid van de ontwikkeling van nieuwe varianten, en het beloop van de afweer.” Het advies vraagt om goed afgestemde communicatie en kan niet in één dag doorgevoerd worden.
Zorgminister Ernst Kuipers heeft het 146e advies op 23 februari naar de Tweede Kamer gestuurd. Het is nog onduidelijk wanneer en óf het advies overgenomen wordt.
Auteur: redactie