Hoe kunt u eenzaamheid als oudere oplossen?
Bent u als oudere eenzaam, maar weet u niet goed hoe u dit kunt oplossen? U bent niet de enige: veel ouderen weten niet goed hoe ze om hulp moeten vragen bij eenzaamheid. Daarom helpen we u in dit artikel op weg met enkele (praktische) tips en adviezen.
Moeite om hulp te vragen bij eenzaamheid…u bent niet de enige
Allereerst: u bent zeker niet de enige die het moeilijk vindt om hulp te vragen. 1 op de 3 ouderen boven de 75 zoekt liever zelf naar manieren om bijvoorbeeld eenzaamheid op te lossen.
Het punt is alleen: als u zelf geen oplossing weet, komt u ook niet verder. Dan loopt u het risico dat de eenzaamheid blijft. Met alle gevolgen van dien.
Om hulp te vragen, moet u waarschijnlijk eerst over een paar drempels heen. Namelijk:
- U bent níet lastig als u hulp vraagt
- U bent níet zwak als u hulp vraagt
- U wordt niet afhankelijk als anderen u helpen
U bent níet lastig als u om hulp vraagt
Dit is de grootste drempel voor veel ouderen: het gevoel hebben ‘lastig’ te zijn wanneer u iemand om hulp vraagt bij de oplossing tegen eenzaamheid.
Want tja, die andere (bijvoorbeeld uw kind) heeft ook een eigen leven. Met eigen problemen. Op uw problemen zitten ze écht niet te wachten…toch?
Toch wel. Want veruit de meeste mensen helpen met liefde hun naasten. Uw naasten willen immers dat het goed met u gaat. Misschien maken ze zich al zorgen dat u zich eenzaam voelt. Maar durven zij ú juist niet te vragen of u hulp nodig heeft. Omdat ze bijvoorbeeld bang zijn dat u dan beledigd bent.
Draai het eens om: als iemand u om hulp vraagt, dan helpt u toch ook graag?
Kortom: wees niet bang. Niemand vindt u lastig wanneer u om hulp vraagt om uw eenzaamheid op te lossen.
U bent níet zwak als u om hulp vraagt
Vroeger kon u alles zelf. Klusjes in huis, het huishouden, boodschappen doen, etc. Daar had u geen hulp bij nodig.
Problemen? Die loste u zelf wel op. U hebt een sterke persoonlijkheid. En zo ziet de buitenwereld u ook.
Een probleem als eenzaamheid oplossen? Dat zou voor u niet al te moeilijk moeten zijn. Alleen…
…alleen is het wél moeilijk. In huis doet u steeds minder omdat dat lichamelijk lastiger is. Daardoor komt u ook minder buiten – en onder de mensen.
Voor veel ouderen is het moeilijk om toe te geven dat ze hulp kunnen gebruiken. Niet alleen om hun eenzaamheid op te lossen. Oók bij andere problemen.
Weet dan: ook om hulp vragen is een teken van kracht. Wij mensen zijn júist zo ver gekomen als soort, omdat we leerden samen te werken, elkaar te helpen dus.
U wordt níet afhankelijk als anderen u helpen
Een laatste bezwaar dat ouderen hebben bij hulp vragen, is het gevoel hun onafhankelijkheid te verliezen. Dit gevoel is er vaak toch al: misschien moest u al afstand doen van uw rijbewijs. Of wordt u al geholpen in het huishouden, bijvoorbeeld.
Kortom: hoe ouder u wordt, hoe minder u zelf kan. En dan ook nog hulp vragen, bijvoorbeeld bij eenzaamheid?
Maar weet dan dat juist eenzaamheid allerlei gevolgen kan hebben, waardoor u júist afhankelijk wordt. Zo kan eenzaamheid ervoor zorgen dat u vaker ziek bent. Dan zult u vaker en meer medische zorg nodig hebben.
Als u hulp vraagt, en iemand helpt u om de eenzaamheid op te lossen, wordt u weer actiever, voelt u zich gelukkiger en gezonder. Dat werkt door in uw hele leven. En helpt u om afhankelijker te blijven.
Hoe kunnen wij u helpen bij het tegengaan van eenzaamheid?
Via De Thuiszorg Student kunt u laagdrempelige, goedkope thuiszorg inkopen. De zorg wordt verleend door een zorgstudent. Die houdt u bijvoorbeeld wekelijks gezelschap. Misschien om gewoon te praten, of samen uw hobby te doen. Maar het kan van alles zijn.
Wilt u weten wat er mogelijk is? Of heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel?
Bent u op zoek naar particuliere thuiszorg? De Thuiszorg Student levert laagcomplexe thuiszorg en kan per direct starten. Bekijk ons hele zorgaanbod.
Auteur: Just